mandag 27. juni 2011

Tid for urter


Hva er vel bedre enn å lage middag med urter fra egen hage, eller kunne klippe inn litt gressløk fra potten på verandaen til frokosteggerøren?

Her er sju av våre favoritter:

Basilikum passer de fleste matretter, som fisk – og eggretter, salater, supper, sauser og pastaretter. Spesielt godt passer basilikum sammen med tomat, men også sammen med løk og hvitløk. De eteriske oljene som gir basilikum dens spesielle og aromatiske smak og duft, er meget flyktige, så basilikum skal derfor ikke brukes ved lang koketid. Basilikum egner seg dårlig for tørking og frysing.

Gressløk er en velkjent krydderurt som har lukt og smak lik vanlig løk. Den er god til retter av egg, potetmos, bakt potet, potetsalat og alle andre retter av potet. Den passer også godt til fiskesuppe, stekt fisk, sauser og dressinger. Gressløktilsettes gjerne mot slutten av koketiden. De hule gressløkbladene kan kuttes og fryses.

Koriander er en krydderurt med sterk lukt og smak. Den karakteristiske koriandersmaken er vanlig i svært mange kinesiske, thailandske og indiske retter. Passer godt til kylling og svinekjøtt.

Timian er en flerårig krydderurt med mange små grønne blader som har en kraftig og krydret sitronaktig smak. Denne urten, i forhold til de fleste andre, kan stå og koke lenge på grunn av at smaken ikke er flyktig. Timian kan brukes i alle de fleste retter. Den er uslåelig til lam eller kylling, men brukes også mye til fisk, kjøtt, supper, stuinger og stekte poteter.
Ved planting av timian i hagen, blir den flerårig i sørlige deler av Norge, mens ettårig i resten av landet.

Oregano er frisk i fargen, bladene hele, saftig og sterkduftende. Oregano brukes mye i det italienske kjøkken, og passer godt til pastaretter og pizza, gjerne i kombinasjon med ost og tomat. Også til kjøttretter, både helt og malt kjøtt, passer oregano fint. Oregano kan tørkes.


Kruspersille omfatter flere arter, men vanligst i Norge er kruspersille med sine krusete blader. I andre land er bladpersille, med sine flate og glatte blader mer vanlig. Både stengel og blad er rike på den eteriske oljen apiol, som gir persillen sin karakteristiske smak. Persille brukes bl.a. til kjøtt og fiskeretter, sauser, dipp, smørbrød, grønnsaksretter, til å strø over kokte poteter og til å pynte med. Persille er et velkjent middel mot hvitløkslukt fra munnen. Man kan både fryse og tørke persille.

Mynte finnes i flere varianter. De kjennetegnes på sin karakteristiske aromatiske duft. De fleste av oss kjenner igjen duften av peppermynte, som benyttes som smakstilsetning i tyggegummi, sukkertøy, tannkrem, o.s.v. Mynte er en flerårig plante og det er bladene som brukes som krydder.
Frisk mynte brukes som krydder til for eksempel lammekjøtt og fiskeretter, grønnsaksretter og til kryddersmør. Mynte brukes ofte til myntete, eller som smakstilsetning i andre drikker.

Stell av urter: Sett plantene så lyst du kan og helst ved en temperatur på 12 til 16 grader. Gi temperert vann etter behov.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vi blir glade for tilbakemeldinger og kommentarer fra dere!